lyx

Direktlänk till inlägg 1 mars 2007

Biscotti

Av Maria - 1 mars 2007 12:35

Det mesta som är italienskt känns lyxigt och är dessutom enkelt. Att laga italiensk mat går lite förenklat ut på att man tar jättegoda saker och äter upp dom.

En espresso med krispigt rårörsocker på ytan gör även en dag som denna (grå, halvblaskig marsdag med magsjuk son) lite lyxigare. Till espresson passar alltid en italiensk mandelskorpa (biscotti). Finns att köpa på min ICA-affär, annars är det väldigt lätt att baka själv och det håller länge!

Mandelskorpor med apelsin

Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl sötmandel
50 g smör
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin
4 dl vetemjöl + lite till utbakning
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 190 grader. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Använd zestjärn för att göra tunna skalstrimlor eller skala lövtunt av det yttersta gula från en väl tvättad apelsin och strimla mycket fint. Pressa saften ur en halv apelsin.

Blanda mandel, ägg, socker, salt, rumsvarmt smör i bitar, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft. Rör sist ner mjölet blandat med bakpulver.

Rulla till cirka 5 längder 2- 3 centimeter tjocka, aningen tillplattade, och lägg på bakplåt. Grädda cirka 20 minuter. Ta ut plåten och låt längderna svalna något. Skär längderna till centimetertjocka skivor på snedden och lägg tillbaka dem på plåten. Rosta till vacker gyllene färg i samma ugnstemperatur 5- 10 minuter. Stäng sedan av värmen, öppna ugnsluckan på glänt och låt skorporna torka på eftervärme cirka 20 minuter. Skorporna håller sig flera veckor förvarade torrt i en burk med tättslutande lock.

Apelsinen kan såklart bytas ut mot något annat. Jag tycker det låter gott med lavendelskorpor med mörk choklad... Rosenvatten skulle också vara intressant.

Pris: De flesta ingredienser finns förmodligen redan hemma, det som behövs köpas är en påse mandel (17 kr?) och så smaksättningen.

 
 
Ingen bild

Cytokrom C

18 mars 2007 15:59

Italiensk mat känns fuskigt på något sätt... Det är inte så konstigt att det blir gott när det hela i regel går ut på att blanda dyra och lyxiga råvaror. Bäst är dock oftast att äta råvarorna för sig (parmaskinka, salami, pecorino.... mums!). Att i onödan tillreda och blanda för mycket ger sällan ett mervärde utan kan tvärt om göra att man missar lite av poängen tycker jag. (Ingredienserna ovan utgör förstås ett undantag och gör sig bäst i kak-skepnad.)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 16 oktober 2009 14:54

  Storebror Vilhelm leker med Duplo i sitt rum. En morotskaka står i ugnen. Lillebror sover under ett fårskinn på uteplatsen.   Två år har gått sedan beskedet att jag hade en tumör stor som en hand i magen. Och nu är jag är mammaledig igen. Lil...

Av Maria - 1 april 2009 15:20

  Jag har inte - fortfarande inte - cancer mer!   Efter jag hade fått beskedet hos den allvarlige kirurgen gick jag upp på röntgenavdelningen för att leta efter ett halsband jag glömde där när jag gjorde lungröntgen för två veckor sedan. (En gång lä...

Av Maria - 30 mars 2009 22:23

Idag har jag varit på Spec-MVC, allt är bra med bebisen och miljön runt den. Jag behöver inte gå där mer förrän i juni, jag är en ganska normal gravid kvinna helt enkelt. Tarmarna och livmodern var tydligen två "helt olika saker" enligt doktor Karin....

Av Maria - 13 mars 2009 22:28

På semester i Essaouira, Marocko, februari  2009.   Det har gått lång tid sedan jag skrev mina senaste inlägg. Jag har tänkt att jag ska blogga, men jag har plötsligt inte riktigt vetat hur jag ska formulera mig. Men jag ska fortsätta. Bloggar man p...

Av Maria - 29 september 2008 22:59

  Under de senaste två och ett halvt åren har jag delvis blivit försörjd av samhället. Först var jag mammaledig i ungefär femton månader. Min mammaledighet var helt underbar - en otroligt lycklig tid i mitt liv. Den började med en okomplicerad gravid...

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards