lyx

Senaste inläggen

Av Maria - 4 september 2007 22:34


Ovan toppflaggan på Kebnekaises sydtopp. Positiva affirmationer.


Igår var vi riktigt glada, jag var nog lite speedad. Sen kom lite av en backlash. Jag insåg att det fortfarande är besked som ska väntas på och beslut som ska tas. Att det tar tid. Att jag kan få leva med detta ett tag. Att man inte vet allt än.


Men i morse ringde telefonen, innan vi ens hade hunnit gå upp. Det var läkaren från igår som hade en tid till mig. Nu ser mitt preliminära schema ut såhär:


Fram till operationen: Sova ut på mornarna, äta, försöka ha det bra. Att starta upp ärenden på jobbet känns inte meningsfullt.

18 september: Inläggning på kirurgen

19 september: Operation, halva tjocktarmen snittas bort och skarvas ihop

20-21-22??? september: Ligger kvar tills det är dags att åka hem


Tumören och omkringliggande lymfkörtlar m.m skickas till patologen. Efter två veckor får jag besked om tumörens stadium och om den spritt sig till lymfkörtlar etc. Beroende på detta väljer man tilläggsbehandling (cytostatika, strålning?). Till så unga personer som mig ger man ofta sådan behandling oavsett.


Jag har blivit sjukskriven till slutet av oktober, men skulle det vara så att jag kan/ vill jobba tidigare går ju det.


ANNONS
Av Maria - 3 september 2007 16:09


Okej, det är inte över än. Man kan inte se allt med magnetkamera. Det kan finnas mikrometastaser, det kan finnas metastaser i lymfsystemet som inte syns. Man vet mer när man opererat bort tumören.


MEN: Man kunde inte se några metastaser på magnetröntgen. Tumören verkade vara av den "vanliga" typen. Cellerna verkade vara "medeldiffrentierade". För att citera läkaren så var beskedet "Så bra som det kan vara". Att jag har cancer visste jag ju redan.


Nu är det operation som gäller. Jag har inte fått någon tid än men har tydligen "dubbel förtur". Om de inte hört av sig om två dagar kommer vår massiva tjatkampanj börja. Ackis, akta er för den.


Kort sagt, jag har lite tur kvar på min sida ändå. För övrigt ringde telefonen just och kallade J till en jobbintervju.


Men som sagt, det är inte klart än, jag behöver ert fortsatta tumhållande.


ANNONS
Av Maria - 3 september 2007 08:21

Smilodon (grekiska knivtand), utdött släkte inom familjen kattdjur, innehållande de "sabeltandade" katterna (sabeltandad tiger etc). Utmärkande var två extremt långa hörntänder.

Smilodons föregångare var Machairodus, som inte fick någon annan känd efterföljare. Namnet Smilodon betyder "knivtand", ett mycket passande namn som syftar på de enorma hörntänderna. Smilodon kallas allmänt för sabeltandad - namnet sabeltandad tiger är inte så bra med tanke på att det inte rör sig om någon tiger eller tigersläkting. Att med sabeltandad tiger avse smilodonerna är inte heller helt lyckat eftersom det finns andra grupper kattdjur med lika sabelliknande tänder men som inte tillhör släktet Smilodon.

Fem arter har beskrivits (även om inte alla dessa i längden kommer att ses som arter),

  • Smilodon gracilis, levde mellan ungefär 2,5 miljon-500,000 år sedan
  • Smilodon fatalis, levde mellan ungefär 1,6 miljoner-10,000 år sedan - 100-120 cm hög, 270-360 kg
  • Smilodon populator, levde mellan ungefär 1 miljon-10,000 år sedan
  • Smilodon californicus
  • Smilodon floridus

(de två sistnämnda kan komma att betraktas som underarter till S. fatalis)

Smilodon californicus, fossilt skelett Smilodon californicus, fossilt skelett

En fullvuxen Smilodon vägde omkring 200 kg. Samtliga hade kort svans, kraftiga ben och massivt huvud. Dess storlek motsvarar ungefär ett lejons, men kraftigare och nästan dubbelt så tung. Käkarna kunde öppnas 95 grader, för att exponera de cirka 17 cm långa huggtänderna.

Bland de viktigaste fyndplatserna för smilodonfossil är La Brea i Los Angeles. De många smilodon som hittats där är orsaken till att Smilodon är de förhistoriska katter som paleontologer har bäst kunskap om.

Smilodon antas ha jagat, och eventuellt ha levt, i flock. På endel fyndplatser har flera Smilodon hittats omkring ett större bytesdjur.

Jakten antas ha gått till så att Smilodon tog sig upp på ryggen och höll sig kvar med hjälp av de starka benen. Sedan använde den de långa tänderna för att tillfoga bytet allvarliga sår så att bytet senare dukade under.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Smilodon
Av Maria - 2 september 2007 22:57


Varför har man oroat sig för småsaker förut? Jag bara undrar.


Helgen har varit lite upp och ner. Det bästa har varit när jag träffat och pratat med människor som gjort mig glad, ni vet vilka ni är:) Och såklart när jag busat med Vilhelm i sängen och när vi suttit i köket och ätit potatis- och purjolökssoppa med palsternacka i. Och när jag testat min nya bärbara dator (redo att möta sjukhustristessen). Och när jag blev ompysslad på Sturebadet av en kvinna med riktigt mysig falköpingsdialekt.


Det jobbiga har varit när jag fått riktiga kramper i magen och mått illa. Oron bidrar absolut för jag mår bättre när jag har annat att tänka på. Jag ropar på J och beordrar honom att berätta om vadsomhelst. Mitt i natten yrvaken säger han att det är svårt att komma på något.

Av Maria - 1 september 2007 08:25


Nu är försäljningen av vår nuvarande lägenhet klar och vi har varit på tillvalsbesiktning i den nya. Det blir ganska glittrigt. I köket och badrummet en glittrig mosaik, som ser helt olika ut beroende på hur ljuset är. I vardagsrum och hall en vit, lite glittrig tapet. Bänkskivan i köket är inte ljus, som det ser ut, utan mörkgrå med massa svarta streck. Virrvarr, 50-tal.


Vi har också varit och tittat på nya Musikens hus, även det är glittrigt. Huset har stora likheter med en nybyggd filial till biblioteket i Köpenhamn, som vi var och tittade på i juli, "Svarta diamanten". Den var klädd med svart granit. Samma koncept med rulltrappor och ljusinsläpp och betong.


Min pappa har varit här ett par dagar, jätteskönt. Igår var det så skönt väder på förmiddagen, vi var i Vasaparken och lekte med Vilhelm. Jag behöver alla solstrålar jag kan få. Pappa och Vilhelm var så söta när de satt och gungade i varsinn gunga.


Alla symtom har blivit värre sedan jag fick veta. Den diffusa magvärken som jag innan knappt märkte känns nu jobbig och hotfull, äter paracetamol för fullt. När jag har ätit mår jag illa och får ont i magen. Innan kanske jag struntade i att äta men nu vågar jag inte det. Vetevärmaren som jag fick av Trude för några år sen är skön. Jag måste ringa dig snart.


Jag har gått med i en maillista för "unga vuxna" med cancer. Där finns en tjej som haft tjocktarmscancer. Jag är inte helt ensam.


Tack alla som hör av sig och stöttar mig. Det är så himla skönt att känna allt stöd. Jag är så rädd inför måndagen.


Dagens lyx: Eventuellt ska jag åka och bada på Sturebadet i Stockholms spaavdelning. Det borde väl duga som lyx? Johan håller på och köper en bärbar dator som jag ska kunna ha att leka med om jag åker in på sjukhus.

Av Maria - 30 augusti 2007 06:17


Ja, bloggen har blivit personlig nu. Här är jag och min son på Tivoli i Köpenhamn i juli.

Av Maria - 30 augusti 2007 06:05


Jag vaknar vid 5-6-tiden. Tidningsbudet kommer efter ett tag. Om hela familjen lägger sig i en enda stor hög är det lättare att sova. V vill absolut ligga mellan oss, som han är van vid.


Jag har visserligen lätt för att gråta, men jag är stark som en tiger. Om jag bara kan få ha lite tur också, tycker jag nog att jag har resten. Jag känner mig taggad som att jag skulle kunna tävla i Osaka. Men jag måste faktiskt få lite tur, annars funkar det inte.


Vi funderar på vad vi ska göra i helgen. Vi vet inte vad vi får höra på måndag. Det känns som en smart idé att utnyttja den här helgen. Dessutom är ju hösten på intåg.


Av Maria - 29 augusti 2007 20:50


Innan vi ens hade ringt och tjatat om tid för röntgen så ringde telefonen. Jag fick tid idag för röntgen! Kändes skönt att jag prioriteras högt. Är det för att jag är illa därann eller är det för att jag är ung och småbarnsmamma? Eller kanske båda?


Jag fick dricka ett kontrastmedel som inte smakade ett dugg. Eftersom sjukhusmiljön kändes jobbig och skrämmande satte vi oss i det lilla biblioteket. Det var ett litet rum, de som jobbade där såg mina tårar men log bara, lekte med Ville och sa inget. Det kändes bra att sitta där.


Själva datortomografin var mest en lite surrealistisk upplevelse. På måndag får jag resultaten och jag är livrädd. Visst, jag kan ju ha tur, men tumören såg så skrämmande ut. Jag ångrar att jag såg den.


Annars har jag mest pratat i telefon och mailat idag. Nu hör alla av sig, jag hoppas att det fortsätter. Får jag ett hyfsat positivt resultat på måndag ska jag nog försöka mig på en liten utflykt till jobbet eller så. Jag vill inte bli nån cancerskummis.


Dagens lyx: Min granne Jessica kom med nybakt bröd. Hur snällt är inte det? Vår lägenhet såldes för 1,3 miljoner. Områdesrekord typ, otroligt.

V dricker välling och somnar som en stock numer.

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lyx med Blogkeen
Följ lyx med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se