lyx

Direktlänk till inlägg 30 december 2007

Tryggt och gott bröd - Möjalimpa

Av Maria - 30 december 2007 01:03


Jag har fått lust att baka bröd och har fått en röd jättsnygg assistent. Gissar att det är någon slags trygghet i bröd, jag tyckte det var mysigt när mamma bakade när jag var liten och när limporna kom ut ur ugnen ville man äta medan brödet fortfarande var varmt och degigt och smöret smälte lite.


Det här receptet är väl beprövat, bakat MÅNGA gånger av mamma, och enkelt att göra. Mitt tips är att först göra som det står innan man byter ut diverse ingredienser. Möja är en mysig ö i Stockholms skärgård där jag varit ett antal sommarveckor hos min kompis J. Det fanns bageri där men jag har faktiskt inget minne av just möjalimporna.


MÖJALIMPA


50 g jäst

7 dl mjölk

1 dl sirap (mängden kan minskas)

2 msk matolja

1 1/2 tsk salt

1 msk anis, 1 msk fänkål (om man gillar brödkryddor)

1 liter rågsikt

3 dl vetekli

1 liter vetemjöl


Till pensling: ägg

Till garnering: vetekli


1. Smula jästen i en stor degbunke.

2. Ljumma (vilket fint ord!) mjölken med sirap, olja, salt, stött anis och fänkål till fingervärme och häll över jästen.

3. Rör om och tilsätt rågsikt, vetekli och vetemjöl.

4. Arbeta degen smidig och elastisk (ca 3 min i assistent).

5. Ta upp, dela degen och forma två stora runda limpor.

6. Lägg degen på smord plåt. Täck med handduk. Låt jäsa 45 min.

7. Värm ugnen till 175 grader. Pensla de jästa bullarna varsamt med ägg. Strö över kli, ruta bröden med vass kniv eller rakblad. Grädda i ca 1 timme. Svep i bakduk.



 
 
Ingen bild

Maria

30 december 2007 10:42

Undrar om det är det goda brödet vi brukade äta hemma hos er med antingen smör eller honung?!
Det väcker härliga minnen!
Kram Måns

 
Ingen bild

Anna

30 december 2007 20:47

Mums det verkar gott, gillar verligen hembakat matbröd:-)Ska testa receptet.
Gott Nytt År!
Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 16 oktober 2009 14:54

  Storebror Vilhelm leker med Duplo i sitt rum. En morotskaka står i ugnen. Lillebror sover under ett fårskinn på uteplatsen.   Två år har gått sedan beskedet att jag hade en tumör stor som en hand i magen. Och nu är jag är mammaledig igen. Lil...

Av Maria - 1 april 2009 15:20

  Jag har inte - fortfarande inte - cancer mer!   Efter jag hade fått beskedet hos den allvarlige kirurgen gick jag upp på röntgenavdelningen för att leta efter ett halsband jag glömde där när jag gjorde lungröntgen för två veckor sedan. (En gång lä...

Av Maria - 30 mars 2009 22:23

Idag har jag varit på Spec-MVC, allt är bra med bebisen och miljön runt den. Jag behöver inte gå där mer förrän i juni, jag är en ganska normal gravid kvinna helt enkelt. Tarmarna och livmodern var tydligen två "helt olika saker" enligt doktor Karin....

Av Maria - 13 mars 2009 22:28

På semester i Essaouira, Marocko, februari  2009.   Det har gått lång tid sedan jag skrev mina senaste inlägg. Jag har tänkt att jag ska blogga, men jag har plötsligt inte riktigt vetat hur jag ska formulera mig. Men jag ska fortsätta. Bloggar man p...

Av Maria - 29 september 2008 22:59

  Under de senaste två och ett halvt åren har jag delvis blivit försörjd av samhället. Först var jag mammaledig i ungefär femton månader. Min mammaledighet var helt underbar - en otroligt lycklig tid i mitt liv. Den började med en okomplicerad gravid...

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards