lyx

Alla inlägg under juni 2007

Av Maria - 24 juni 2007 12:48


Igår blev jag sittandes till fram på småtimmarna läsandes den här resebloggen. En resa på två år med en SAAB 9000 -92 och Toppola, ett sånt där påhäng på taket som man kan sova i. Resan startar i Kvissleby, snirklar sig genom Europa, Syrien, Iran, Pakistan...nu har jag hamnat i Indien. Och då har jag inte ens kommit ett halvår. Bloggen har både riktigt bra bilder och text! Läs den som en roman! Bloggägarna har just återvänt till Sverige.

Av Maria - 20 juni 2007 22:03


Vad kostar det egentligen att ha alla de där prylarna? När inga andra argument biter är det ibland de enkla ekonomiska räkneexemplen som får människor att ta sitt förnuft till fånga.


Låt oss räkna lite. Gå in i vart och ett av rummen i ditt hem och gör en uppskattning av hur stor del av rummet som upptas av saker som du sällan eller aldrig använder. Var helt ärlig mot dig själv. Om du verkligen vill se den nakna sanningen, ta med allt som du inte älskar helhjärtat eller som du inte har använt under det senaste året. Om du vill gå mer varsamt fram, utöka den tidsperioden till två eller tre år. I ett normalstort hem kan du få ihop en lista som ser ut ungefär såhär:


1 hallen 5%

2 vardagsrummet 10%

3 matrummet 10%

4 köket 30%

5 sovrum 1 40%

6 sovrum 2 25%

7 förrådet 100%

8 badrummet 15%

9 källaren 90%

10 vinden 100%

11 trädgårdsskjulet 60%

12 garaget 80%


Summa onödiga prylar 565%


Dividera nu summan med det sammanlagda antalet rum: 565 / 12 = i genomsnitt 47% skräp per rum.


 Multiplicera nu din boendekostnad med 0,47, och du får kostnaden för att härberga sakerna.


Kanske har du till och med kommit till det stadiet att sakerna översvämmat ditt hem och du hyr ett förråd. Tänk på tiden det tar att shoppa sakerna, placera ut dom när du kommer hem... Ofta måste du också köpa något att förvara dem i, t.ex förvaringshyllor, lådor, skåp, garderober, byråar, hemarkiv, kistor eller i mer extrema fall bygga ut huset, bygga en trädgårdsbod, lägga in golv på vinden, bygga ett extra garage... Sedan tillkommer kostnaden för att förvara dem vid rätt temperatur och fuktighet, skydda dem från väder och vind och skadeinsekter samt transportera dem när du flyttar.


Alla de här kostnaderna tillsammans blir ofta mer än vad det kostade att köpa sakerna. Tänk efter. Du ägnar all denna tid och alla dessa pengar och ansträngningar åt att köpa saker som du aldrig använder ,och sedan betalar du för att förvara dem i all evighet utan någon anledning.


(Ur "Rensa i röran med Feng shui" av Karen Kingston).


Av Maria - 17 juni 2007 21:54


"Förundras över allt, även över det mest vardagliga", står det på den här markplattan. Vilken trist plattanläggning som helst blir ju i ett slag lyxig med en sådan platta! Citatet är från Linné, teckensnittet är klassiskt romerskt och skaparen heter Elisabet Berg. Materialet är järn, plattan rostar lätt på ytan. Tillverkarn är Tierps järnbruk, Sveriges enda tillverkare av gatujärngrejer, typ brunnslock och sånt.


Jag tycker idén är lysande.


Pris: 1500 kr.

Av Maria - 17 juni 2007 20:34


Jag kommer att läsa in mig på feng shui de närmaste dagarna, och inom kort kommer min dom!

Av Maria - 3 juni 2007 23:46


I mitt inlägg i fredags med recension av restaurang Guldkanten i Uppsala så nämnde jag att vi fick glass på muscovadosocker till desserten. Bara ordet muscovadosocker låter ju lyxigt och jag har nu förstått att detta finns i vanliga butiker för att luxifiera ditt sockerbruk.


Dansukkers (den stora sockermagnaten i svenska butiker, köpte upp Sockerbolaget) hemsida finns följande information: Muscovadoråsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlats så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits. Mörkt Muscovadoråsocker passar utmärkt i såser, marinader, chutney, chokladkakor, chokladdrycker och glass. Ljust Muscovadoråsocker användes med fördel som krydda i matlagning. Passar mycket bra till fisk och rotfrukter. Förhöjer smaken på bröd, mjuka kakor, småkakor, desserter, marinader, såser och inläggningar.


Tips

- Muscovadoråsocker är ett fuktigt socker och kan ibland klumpa sig. Att det inte är fririnnande är en del av charmen. Då sockret kommer i kontakt med luft blir det lätt hårt. För att få det mjukt igen så lägg t ex en äppel- eller potatisklyfta eller en fuktad trasa i sockret. Tänk också på att alltid försluta påsen ordentligt och förvara det svalt, gärna i kylskåp.


- Muscovadoråsocker i bröd gör att brödet blir mer smakrikt och mustigare.


- Mörkt Muscovadoråsocker ger intressanta smakbrytningar, speciellt tillsammans med choklad. Prova att ersätta strösockret med Mörkt Muscovadoråsocker i chokladbakverk och desserter som t ex cookies, brownies och tryfflar.


- Muscovadoråsocker passar perfekt i varma drycker och kaffedrinkar. Gör din Irish Coffe med Mörk Muscovadoråsocker eller ge varm drickchoklad en vuxnare smak genom att ersätta en del av strösockret med Muscovadoråsocker.


- Förnya traditionella rätter med Muscovadoråsocker. Prova t ex Mörkt Muscovadoråsocker på kåldolmarna eller i brunsåsen till köttbullarna. Endast fantasin sätter gränserna...


När jag var liten kom farinsockret i bruna, fyrkantiga plastburkar. Det blev lätt hårt och jag brukade sitta och hacka i det. Plötsligt en dag var farinsockret något helt annat och rationellt, men lite bakcharm försvann. Pärlsockret såg också annorlunda ut, förresten.


Pris: Muscovadosocker står på min inköpslista. Återkommer.

Av Maria - 3 juni 2007 13:53


Ta fram drinkshakern. Häll i mjölk, is, snabbkaffepulver och råsocker. Skaka ordentligt och häll upp. Enklast och billigast!


Pris: Arla säljer iskaffe på 2 dl-förpackningar. Inget för hemmabruk!

Av Maria - 1 juni 2007 16:21


Stället heter Guldkanten, och ligger på övervåningen i Saluhallen, med utsikt över Fyrisån. Inredningen är hotellobby, med en ornamenterad medaljongig heltäckningsmatta och mjuka, bekväma stolar. Stället tar som allra max trettio gäster. Enligt "White guide" är stället en av Sveriges tio bästa ställen att äta på. Och jag blev inte besviken.


Vi åt "Saluhallsmenyn", en fyrarättersmeny med två överraskningsextrarätter (sådant uppskattas!). Förrätten var en avancerad klassiker: löjrom, dill, rimmad röding, gräddfil (formad som ett perfekt ägg), rågmaltssmulor (lades på efteråt) och citronskum. Till varmrätt valde vi fisk, allt var perfekt och smälte i munnen: rödtunga, saffran, pocherad lardobakad havskräfta med sagogryn, bakad liten tomat och salt blomkål. Allt perfekt upplagt på kvadratiska vita tallrikar. Efter detta kom en mörk träbricka med fyra olika ostar och kvittenmarmelad från Saluhallens ostbod. Med ett Amaronevin till blev det...gott. Och efterrätten var en precis lagom lakritsig och chokladig mousse, med ananasterrin, passionsfrukt och glass på muscavado. Hurra!


Serveringen var perfekt, personalen väl tilltagen. Det kändes långt ifrån som en slump att det var så gott.


Pris: 575 kr. Det är mycket pengar, men kan vara värt det, kanske somen semester i hemstaden... Tyvärr blir det ännu dyrare med vinpaketet till (375 kr)...

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards