Direktlänk till inlägg 3 juni 2007
I mitt inlägg i fredags med recension av restaurang Guldkanten i Uppsala så nämnde jag att vi fick glass på muscovadosocker till desserten. Bara ordet muscovadosocker låter ju lyxigt och jag har nu förstått att detta finns i vanliga butiker för att luxifiera ditt sockerbruk.
På Dansukkers (den stora sockermagnaten i svenska butiker, köpte upp Sockerbolaget) hemsida finns följande information: Muscovadoråsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlats så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits. Mörkt Muscovadoråsocker passar utmärkt i såser, marinader, chutney, chokladkakor, chokladdrycker och glass. Ljust Muscovadoråsocker användes med fördel som krydda i matlagning. Passar mycket bra till fisk och rotfrukter. Förhöjer smaken på bröd, mjuka kakor, småkakor, desserter, marinader, såser och inläggningar.
Tips
- Muscovadoråsocker är ett fuktigt socker och kan ibland klumpa sig. Att det inte är fririnnande är en del av charmen. Då sockret kommer i kontakt med luft blir det lätt hårt. För att få det mjukt igen så lägg t ex en äppel- eller potatisklyfta eller en fuktad trasa i sockret. Tänk också på att alltid försluta påsen ordentligt och förvara det svalt, gärna i kylskåp.
- Muscovadoråsocker i bröd gör att brödet blir mer smakrikt och mustigare.
- Mörkt Muscovadoråsocker ger intressanta smakbrytningar, speciellt tillsammans med choklad. Prova att ersätta strösockret med Mörkt Muscovadoråsocker i chokladbakverk och desserter som t ex cookies, brownies och tryfflar.
- Muscovadoråsocker passar perfekt i varma drycker och kaffedrinkar. Gör din Irish Coffe med Mörk Muscovadoråsocker eller ge varm drickchoklad en vuxnare smak genom att ersätta en del av strösockret med Muscovadoråsocker.
- Förnya traditionella rätter med Muscovadoråsocker. Prova t ex Mörkt Muscovadoråsocker på kåldolmarna eller i brunsåsen till köttbullarna. Endast fantasin sätter gränserna...
När jag var liten kom farinsockret i bruna, fyrkantiga plastburkar. Det blev lätt hårt och jag brukade sitta och hacka i det. Plötsligt en dag var farinsockret något helt annat och rationellt, men lite bakcharm försvann. Pärlsockret såg också annorlunda ut, förresten.
Pris: Muscovadosocker står på min inköpslista. Återkommer.
Jag har inte - fortfarande inte - cancer mer! Efter jag hade fått beskedet hos den allvarlige kirurgen gick jag upp på röntgenavdelningen för att leta efter ett halsband jag glömde där när jag gjorde lungröntgen för två veckor sedan. (En gång lä...
Idag har jag varit på Spec-MVC, allt är bra med bebisen och miljön runt den. Jag behöver inte gå där mer förrän i juni, jag är en ganska normal gravid kvinna helt enkelt. Tarmarna och livmodern var tydligen två "helt olika saker" enligt doktor Karin....
På semester i Essaouira, Marocko, februari 2009. Det har gått lång tid sedan jag skrev mina senaste inlägg. Jag har tänkt att jag ska blogga, men jag har plötsligt inte riktigt vetat hur jag ska formulera mig. Men jag ska fortsätta. Bloggar man p...
Under de senaste två och ett halvt åren har jag delvis blivit försörjd av samhället. Först var jag mammaledig i ungefär femton månader. Min mammaledighet var helt underbar - en otroligt lycklig tid i mitt liv. Den började med en okomplicerad gravid...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|