lyx

Alla inlägg under mars 2007

Av Maria - 4 mars 2007 14:46

Hittade ett semesteralternativ jag inte sett förut. Ett företag som heter Swimtrek organiserar simningar i inre Hebriderna, grekiska Cykladerna, Jungfruöarna och till Alcatraz. 5 km per dag ska du simma. Gillar företagets slogan: Ferries are for whimps - let´s swim!

Pris: Inre Hebriderna, 5 dagar, 6780 kronor.


Om jag blir läskigt känd eller ökänd så att jag inte kan visa mig bland folk. Eller om jag gifter mig och behöver någonstans att fira vår 30-åriga bröllopsdag. Då ska jag åka tillbaks till Jura och ta in på Jura Hotell. Här passerar dock även simmänniskorna ovan.

Ta Ryan Air till Glasgow. Ta en buss några timmar till färjeläget, ta färjan till Port Ellen på ön Islay. Islay är känd för whisky och det luktar rökig torv så fort man stiger iland. När vi var där var det regnigt, dimmigt men grönt och riktigt hebridiskt. Det finns ett litet vandrarhem att bo på och man kan ta sig runt en liten buss där chaffisen inte har någon klocka utan frågar passagerarna om tiden. Vi hade turen att komma dit när årets marknad pågick, vi fick se Islays snyggaste får och Islays snyggaste lök...

Och så kan man ta färjan till en ännu mer "rough ö", Jura. Där finns bara en smal väg och ett par hundra invånare. I slutet av vägen ligger ett rejält hotell och några palmer. Eftersom det antagligen ösregnar passar det bäst att gå in på hotellet och dricka te och äta scones. Annars är det väl bara att börja upptäcka ön.

Av Maria - 2 mars 2007 14:10

Med ett badrum som ser ut som ovan är det kanske inte så konstigt att man gillar badhus och spaanläggningar. Det är alltså ingen tvättstuga ni ser utan ett badrum. Tidigare fanns ett badkar, men vi fick ta bort det för att pressa in en tvättmaskin. Som tur är finns lyxigare alternativ.

Centralbadet i Uppsala är en oas. Softad belysning, mörkt trä, ljusgult-turkost-rött, skiffergolv. Liten varm bassäng med "kyrkfönster" i olika färger, perfekt för stretching, ångbastu (Med skylt: Diabetiker, se upp! Het ånga vid golvet) och Uppsalas snyggaste utsikt över domen från stora bassängen. Inga barn.

Pris: 32,50 kronor per besök om du köper tiokort (annars 45 kr). Jämför gärna med kommunala Fyrishov, som kostar exakt det dubbla.

Centralbadet i Stockholm ligger på Drottninggatan. Bassängen här är ganska liten, men stilen är original art noveau. Det finns även en liten trång, varm, ångig bar-bubbelpool-restaurang-ångbastu. Jag var där en fredag eftermiddag och after work-faktorn/ svensexefaktorn var nästan tveksamt hög.

Pris: 110-150 kr beroende på när du kommer.

Av Maria - 2 mars 2007 12:44

Jag vill gärna skriva om boken "I trygghetsnarkomanernas land" av överläkaren i psykiatri David Eberhard. Men vad gör boken i en blogg om lyx? Jag funderar. Men hur lyxigt blir egentligen livet om man knarkar trygghet och hela tiden är orolig?

Jag har spanat lite i bloggvärlden vad folk tycker om Eberhard, och han väcker reaktioner. Antingen är det "David Eberhard är min man!" eller så är det ett uppgivet "Inte konstigt att psykvården fungerar så dåligt när David jobbar där..." Vad handlar då boken om?

Eberhard anser att vårt överdrivna behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror i praktiken gör oss allt räddare och snart helt livsoförmögna. Vi kan inte kontrollera allt, och måste lära oss leva med det. Vi gör inskränkningar i våra liv för att söka minska risker som är så små så att de är helt försumbara. Vi kan inte bedöma proportionerna i olika typer av faror, vilket i sig är farligt. Våra myndigheter får sig en rejäl smäll, som uppmuntrar till det här beteendet. När mindre katastrofer inträffar, så klarar vi inte av det. Vi söker psykologhjälp för att flickvännen eller pojkvännen gjort slut, vilket gör att de som skulle behövt vården inte kan få den.

Jag ler när Eberhard beskriver hur han ringer till några babyaffärer och frågar om han kan använda en tio år gammal bilbarnstol till sitt barn. När stolen som kom tvåa i Vi föräldrars bäst i test är lite halvfarlig är det ungefär samma sak att lägga sitt spädbarn på motorhuven som att plocka fram en stol med 90-talsteknik till det dyrbaraste man har. Då ryser man när man tänker på att man själv föddes på 70-talet, tänk att man överlevde...

Boken upprepar sig gång på gång, men jag tycker den är tänkvärd. Det handlar inte om att ta onödiga risker, det handlar om att tänka själv så att man inte missar det som verkligen är farligt och själva livet bara för att man sitter där och knarkar trygghet.

Pris: 37 kr (pocket)

Av Maria - 1 mars 2007 12:35

Det mesta som är italienskt känns lyxigt och är dessutom enkelt. Att laga italiensk mat går lite förenklat ut på att man tar jättegoda saker och äter upp dom.

En espresso med krispigt rårörsocker på ytan gör även en dag som denna (grå, halvblaskig marsdag med magsjuk son) lite lyxigare. Till espresson passar alltid en italiensk mandelskorpa (biscotti). Finns att köpa på min ICA-affär, annars är det väldigt lätt att baka själv och det håller länge!

Mandelskorpor med apelsin

Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl sötmandel
50 g smör
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin
4 dl vetemjöl + lite till utbakning
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 190 grader. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Använd zestjärn för att göra tunna skalstrimlor eller skala lövtunt av det yttersta gula från en väl tvättad apelsin och strimla mycket fint. Pressa saften ur en halv apelsin.

Blanda mandel, ägg, socker, salt, rumsvarmt smör i bitar, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft. Rör sist ner mjölet blandat med bakpulver.

Rulla till cirka 5 längder 2- 3 centimeter tjocka, aningen tillplattade, och lägg på bakplåt. Grädda cirka 20 minuter. Ta ut plåten och låt längderna svalna något. Skär längderna till centimetertjocka skivor på snedden och lägg tillbaka dem på plåten. Rosta till vacker gyllene färg i samma ugnstemperatur 5- 10 minuter. Stäng sedan av värmen, öppna ugnsluckan på glänt och låt skorporna torka på eftervärme cirka 20 minuter. Skorporna håller sig flera veckor förvarade torrt i en burk med tättslutande lock.

Apelsinen kan såklart bytas ut mot något annat. Jag tycker det låter gott med lavendelskorpor med mörk choklad... Rosenvatten skulle också vara intressant.

Pris: De flesta ingredienser finns förmodligen redan hemma, det som behövs köpas är en påse mandel (17 kr?) och så smaksättningen.

Av Maria - 1 mars 2007 12:11

Kejsar Hadrianus Villa är egentligen som en hel stad, en idealstad som kombinerar det bästa från romarriket, Grekland och Egypten. Det är ett fantastiskt stort område med lämningar efter det som kejsar Hadrianus byggde med start år 117, alltså för nästan tvåtusen år sedan. Hadrianus var utbildad, reste mycket, tyckte om vetenskap och konst, och här ville han samla allt på ett ställe. Det finns en grekisk teater, ett sjukhus, ett latinskt bibliotek, ett grekiskt bibliotek, ett gyllene torg, en gladiatorarena, en maritim teater, varma bad, kalla bad, ångande bad, casino, trädgård, tempel och mausoleum... Byggnaderna är långt ifrån intakta, men det finns ändå en hel del att se. Mosaik av olika typer, marmor, pelare, valv, gångar, dammar, statyer... Området är ett världsarv och ett av de bästa exemplen på romersk lyxarkitektur. Det är lätt att besöka när du är i Rom: ta tunnelbanan till Rebbibbia och därifrån buss (området ligger 25 km från centrala Rom).

Jag var där en januaridag, ganska kyligt men solen sken. Då var vi nästan ensamma. Hyr en audiogudie!

Kan kombineras med ett besök vid Villa d´Este en bit därifrån, en 1700-talspark med ett oändligt antal fontäner. Även denna är ett världsarv. Jag tror dock att det kan bli lite mycket att besöka båda ställen på en dag.

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards