lyx

Alla inlägg under mars 2007

Av Maria - 11 mars 2007 22:22


Höjden av lyx kan kanske vara att sitta på ett andraklasståg i Indien och få en kopp te (svagt, med mjölk och massor av socker, kanske med kryddor) serverat i en handgjord terracottamugg, där man kan se avtryck av drejarens fingrar. Som ingen tidigare druckit i, för när man är klar slänger man helt enkelt ut koppen genom fönstret.

Pris: Typ ingenting.

Av Maria - 9 mars 2007 21:13

Chili con carne är en 80-talsklassiker. Perfekt att göra i förväg, typisk grej att bjuda kompisar på om dom vill hjälpa en att flytta. Så här blir den mycket godare...

- Köttfärs -> Helt kött, högrev är bra
- Vita bönor med tomatsås - > Stora vita bönor och små svarta bönor på burk (skölj av spadet!) plus hela tomater utan skal på burk
- Chilipulver - > Färsk chilifrukt, en sort du gillar
- Servera utan ris, men med gräddfil

Här är ett bra recept, men du behöver inte följa det till punkt och pricka.

Det är perfekt att ha en chili i kylen om du ska fixa hemma, typ storstäda eller skruva ihop möbler och inte orkar laga mat också.

Här är en jättebra site med all tänkbar information om chili.

Pris: Prisvärd middag. Räcker flera dagar.

Av Maria - 9 mars 2007 12:38


Turkiet ligger högt på min önskelista över platser att resa till just nu. Jag skulle vilja upptäcka Istanbul, bada i olika turkiska hamam (både lyxiga och vardagliga...) och så skulle jag vilja åka till Kappadokien!

Kappadokien ser ut att vara en sagovärld, där vindarna skulpterat en mjuk bergart som kallas tuff. Många bor i tuffgrottor och det finns gigantiska myrstackssystem och vackra kyrkor i tuff. Delar är världsarvsskyddade.

Av Maria - 8 mars 2007 23:14

Tänkte knyta an till den internationella kvinnodagen genom att visa lite förspilld kvinnokraft. Detta är allmogelyx.

Av någon för mig okänd anledning är Sverige fullt av handarbetsaffärer som säljer gulligulliga korstygnsbroderier med nallar i pastell och annat på. Jag har faktiskt bara sett en enda affär som säljer broderier som är snygga, Brodera Mera på Drottninggatan i Stockholm, och den har stängt nu. Broderierna finns dock fortfarande att köpa på postorder.

Jag tycker bäst om allmogebroderierna, gillar att det är ylle och gillar de starka färgerna. Och om jag skulle brodera ett täcke till en baby, så tycker jag om detta.

Pris: Ca 600 kr totalt för material, baksida och innerkudde. Och så jobbet, jag var inte snabb!

Av Maria - 7 mars 2007 22:23

Har ni märkt att IKEA har få sängar i bredd 180? Det förvånar, 180 är väl standard för en dubbelsäng? I Sverige, kanske, men inte i resten av världen. Där är det vanligare med bredden 160 eller 140. Max.

Jag läste någonstans att Sverige är helt unikt i att spendera pengar på just sängar. Ett blårutigt företag har tutat i oss att en säng som kostar så mycket mer kan vara så mycket skönare. Om man tänker efter, måste det vara lur. För en normal människa med en normal rygg kan man ju omöjligt känna dessa mikroskopiska skillnader mellan en normal säng och en lyxsäng. Dessutom, hur fräscht är det egentligen att dra in ett stall i sängen?

Jag byter hellre säng oftare. För samma kostnad som för en dyr blårutig säng kan jag gå till min lokala spaanläggning ettusentvåhundratrettio gånger. Och efter det sover jag alltid som en stock.

Och vad är det med svenskar och sängar? Varför är sängarna bredare häruppe? Det kanske har att göra med nåt annat än sömn? :) Jag behöver er hjälp att lösa gåtan.

Fotot föreställer ett typiskt ungerskt påslakan i staden Eger.

Av Maria - 6 mars 2007 11:04

Bebisens lyxåk är en Ergo bärsele. Av de barnprylar vi hittills kommit i kontakt med så är denna pryl helt klart den som har betytt allra mest för vår lilla familj. Köp den!

Vi har använt selen när vi varit på äventyr, när vi varit och handlat, när vi gått korta promenader hem till folk där vagn är trångt. Vi har använt den för nattning på kvällen och J har tagit sonen i den och gått på fotboll. När vi flugit har den varit guld värd både på flygplatserna och på planet.

En Ergo kan du använda från det att bebisen är cirka fem månader. Innan dess, när barnet ändå inte väger så mycket kan du använda en Babybjörn eller en sjal, eller så kan du köpa ett särskilt inlägg till Ergon. Jag har dock inte prövat med inlägget själv. Med en Ergo kan du bära både på mage och på rygg. I början är det mysigast att bära på magen, men när barnet blir tyngre är det skönare att bära på ryggen. Problem med ryggbärning är att det är lite trixigare att ta på barnet själv. När man bär på magen kan man gömma barnet innanför ytterjackan, men det blir svårare på ryggen om man inte har en särskild bärjacka med hål för bebisen att sticka upp ur.

Vad är då skillnaden mellan en Babybjörn och en Ergo?

En Ergo har ett brett avbärarbälte i midjan, som på en fjällryggsäck. Det gör att du bär tyngden på höften, istället för på axlarna. Du orkar bära mycket tyngre och längre tid. I en Babybjörn sitter barnet med benen dinglandes rakt ner, medan barnet i en Ergo sitter i "grodposition", med benen runt dig. Det blir mer ergonomiskt för barnet.

Alternativ till Ergon är en sele som heter Patapum, eller en mei tai. Jag har inte provat Patapum, men har uppfattat det som att den ska vara likvärdig Ergon. En mei tai är en hemsydd variant på samma tema.

En bärsjal är också bra om man lär sig knyta, men jag upplever Ergon som enklare: den släpar inte i marken och blir smutsig och den är mer pappavänlig.

Ergon finns inte hos de stora babykedjorna, men kan köpas från olika nätåterförsäljare. Jag köpte min från Tinytots.

All tänkbar info om bärredskap hittar du hos Sjalbarn.

Pris: 850 kr (andrahandsvärdet är dock helt lysande för denna typ av varor, se Sjalbarn eller Tradera)

Av Maria - 5 mars 2007 23:54

En kruka med lökväxter är snyggt och ger hopp om vår. Påskliljor är inte så snyggt och krokusar för vanligt. Men kanske kungsängslilja, pärlhyacint, porslinshyacint eller iris?

Pris: 24,90 kr (iris), 20 kr (kruka från Steninge, inköpt på Myrorna)

Av Maria - 5 mars 2007 18:51

Croissanter är ganska goda, frasiga, snygga och det är onekligen lyxigt att kunna plocka fram sådana ur ugnen en söndagsmorgon. Dessutom förvandlas man från en slasksmåbarnsmamma till en italiensk matrona eller en fransk liten petit lyxmamma bara sådär.

Jag hittade croissanter på burk i min vanliga affär. Man drar i pappersdelen, burken delar sig, det säger poff och degen väller liksom ut. Det ÄR lite av en upplevelse. Arket vecklas ut, man avskiljer trekanterna från varann, rullar ihop, och resultatet blir exakt som i patisserian.

Pris: Jag minns inte, men poffet gör grejen värd priset.

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards