lyx

Direktlänk till inlägg 28 februari 2007

Parken vid Forsmarks bruk i norra Uppland

Av Maria - 28 februari 2007 12:52

Min vän som läste den här bloggen påpekade för mig att spaanläggningar är överskattade, de är ingenting mot en strand i Thailand i solnedgången. Jag håller med, det naturliga är oslagbart. Ändå gillar jag sånt som är "man-made" också. Som parker och betongskapelser som det rinner vatten i.

Det är få som kan anlägga en egen park. Men med inspiration utifrån parkidealen vid herrgårdar och slott kanske man kan anlägga en egen minipark i ett stort fat eller i någon betongurna, som jag gjorde när jag var liten.

Vid Forsmarks bruks herrgård i Norra Uppland finns en engelsk park med schyssta detaljer i form av romantiska och exotiska inslag.

Engelsk park är en parkanläggningsstil som tog form i Sverige på 1700-talet och inspirerades av då rådande engelsk stil. Den utgör en brytning med barockens ideal med hårt tuktad växtlighet och fyrkantiga former. Den engelska parken har lummig grönska och mjukare och mer naturliga former.

Den så kallade engelska stilen (även kallad landskapsstilen och den naturliga trädgårdsanläggningsstilen) uppstod i England som motsats till den regelbundna franska stilen.

Den naturliga trädgårdsstilen slog igenom under senare delen av 1700-talet och blev snart så dominerande att man inta bara använde den vid nyanläggningar, utan även byggde om gamla ärevördiga trädgårdar i renässans- och barockstil för att bereda plats för anläggningar som med små kullar, dalsänkor och slingrande bäckar med högvälvda broar försökte ge intryck av att vara naturliga landskap. Ja, man planterade till och med in döda träd, för att anläggningarna skulle se så naturliga ut som möjligt.
Man eftersträvar långa och vackra utsikter. Man nöjer sig inte med att behandla det område som egentligen hör till trädgården och parken, utan försöker också att avhjälpa brister i den omgivande naturen (naturförsköningskonst).
Till Sverige kom den engelska trädgårdsstilen med F M Piper, som anlade Haga slottspark nära Stockholm, engelska parken vid Drottningholms slott och parken vid Forsmarks bruk i Uppland.

I en engelsk park passar det att lägga in lite exotiska och romantiska inslag. I parken i Forsmark finns det:

-en järnsten som klonkar när man slår på den
-en eremithydda (viktigt, helst ska det finnas en eremit också!)
-ett spegeltempel (med pelare)
-vita välvda kinesiska broar över serpentinslingrande vatten

Pris:
-Inträde, parken i Forsmark: O kr. Kan kombineras med gratis visning av kärnkraftverket.
-Att göra sin egen minipark: O kr, man tager vad man haver och vad man hittar i naturen (stenar, pinnar, växter, lingonris, mossa m.m.)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 16 oktober 2009 14:54

  Storebror Vilhelm leker med Duplo i sitt rum. En morotskaka står i ugnen. Lillebror sover under ett fårskinn på uteplatsen.   Två år har gått sedan beskedet att jag hade en tumör stor som en hand i magen. Och nu är jag är mammaledig igen. Lil...

Av Maria - 1 april 2009 15:20

  Jag har inte - fortfarande inte - cancer mer!   Efter jag hade fått beskedet hos den allvarlige kirurgen gick jag upp på röntgenavdelningen för att leta efter ett halsband jag glömde där när jag gjorde lungröntgen för två veckor sedan. (En gång lä...

Av Maria - 30 mars 2009 22:23

Idag har jag varit på Spec-MVC, allt är bra med bebisen och miljön runt den. Jag behöver inte gå där mer förrän i juni, jag är en ganska normal gravid kvinna helt enkelt. Tarmarna och livmodern var tydligen två "helt olika saker" enligt doktor Karin....

Av Maria - 13 mars 2009 22:28

På semester i Essaouira, Marocko, februari  2009.   Det har gått lång tid sedan jag skrev mina senaste inlägg. Jag har tänkt att jag ska blogga, men jag har plötsligt inte riktigt vetat hur jag ska formulera mig. Men jag ska fortsätta. Bloggar man p...

Av Maria - 29 september 2008 22:59

  Under de senaste två och ett halvt åren har jag delvis blivit försörjd av samhället. Först var jag mammaledig i ungefär femton månader. Min mammaledighet var helt underbar - en otroligt lycklig tid i mitt liv. Den började med en okomplicerad gravid...

Presentation

Omröstning

Vad är lyxigast, något som man behöver damma eller något som man upplevt?
 En sak
 En resa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
<<< Februari 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lyx med Blogkeen
Följ lyx med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se